Welkom op de website van www.kaatsen.nlFrythermoYour DJ
Home  ·  Nieuwsarchief  

   Menu
Home
Nieuwsarchief
Web Links
Spelregels
Parturen 2019
Gastenboek

   Websponsors
Middelsee schilders
Your-DJ
Laanstra en Roersma
Opel Deinum Franeker
Copy service
Van Smeden IJzerwaren en Gereedschappen
Bouwbedrijf Bruinsma
Nijholt

   Agenda
  Ma Di Wo Do Vr Za Zo
>         01 02 03
> 04 05 06 07 08 09 10
> 11 12 13 14 15 16 17
> 18 19 20 21 22 23 24
> 25 26 27 28      Agenda deze week:

Woensdag, februari 27
Evenement start om 09:30 Zaalkaatsen heren 55+Zoek agenda door op...Agenda van vandaag:

Geen events vandaag

Webalizer web stats

DONKERE WOLKEN AAN DE HORIZON
Gepost op Maandag 12 maart @ 02:13:42
Afdrukbare Versie 
Gerrit Lettinga
In het jaarverslag van de KNKB over 2017 benoemt Geert Faber in een wat warrig voorwoord de ‘donkere wolken aan de kaatshorizon’ en constateert dat nu ook de overkoepelende bondsorganisatie door zo’n wolk wordt bedreigd. De grote oorzaak van het verschijnen van vrijwel al die wolken is te benoemen als voortkomend uit de huidige maatschappij, aldus de afscheid nemende directeur (wat betekent: wij kunnen er niets aan doen).


Daarna barst het gezang weer los over wat we moeten en wat we willen. Kortom, het gebruikelijke lied zonder inhoud. Geert is de meester van het holle woord en binnen de KNKB heeft hij veel begaafde leerlingen.
Maar graag verdedig ik Geert hier, want hij kan het niet helpen. De oorzaak dat hij graag wil en eigenlijk ook moet, maar uiteindelijk niet kan en dus niet doet, ligt buiten zijn macht.

Wel moet worden toegegeven dat hij handig is in het schuiven met perspectieven: ‘de afdracht is slechts 22% van de begroting’. Nee Geert, dát is niet het punt. Het punt is hoeveel geld een vereniging overhoudt na de afdracht aan de KNKB en na uitvoering van andere KNKB-verplichtingen, zoals wedstrijden organiseren die alleen maar geld kosten. Dáármee hebben verenigingen te maken en dit bepaalt of een vereniging economisch bestaansrecht heeft of niet.

Regen en onweer
Er is één donkere wolk die Geert niet noemt. Dat is de mogelijkheid dat een grote sponsor inziet dat ze niet een stukje Friese cultuur steunt, maar een sport die geïnfecteerd is met wezensvreemde elementen; een sport waaraan het Fries karakter is ontnomen. Het is niet onmogelijk dat zo’n sponsor constateert dat het publiek deze sport al lang de rug heeft toegekeerd. En stel nu dat zo’n sponsor zich realiseert dat ze sponsor is en géén sinterklaas.

O Geert, dan gaat het heel lang regenen en onweren. Was het niet wat geweest om het bestuur te bewerken wat minder afstand te nemen en te adviseren jouw nogal zwaar gesalarieerde functie weg te strepen? Heb je er niet aan gedacht dat het nogal belachelijk is om zo’n kleine sport als deze zo op te tuigen met b.v. academies met daaraan verbonden gesalarieerde functies? Is dat het waarom je nooit hebt geadviseerd om te stoppen met die gekkigheid? Heb je de organisatie nooit eens van afstand bekeken? Waarom lag ‘der moatte wy wat mei’ je in de mond bestorven? Waarom heb je niet de idiotie van de professionalisering (waar b.v. zo’n ranking voor moet doorgaan) teruggesnoeid en aan banden gelegd? Heb je nooit gedacht dat hier een prachtig stukje Friese folklore speltechnisch en organisatorisch in de put van de zogenaamde professionalisering is verdronken? Neem zo’n ranking. Jij moest je er wel in verdiepen, maar je hebt toch nooit gedacht dat het merendeel van de kaatsliefhebbers zich heeft ingespannen om te proberen die wezensvreemde onzin te begrijpen?

Keats
Even een kleine bocht: denk je – samen met andere verantwoordelijken - nu werkelijk dat kaatsliefhebbers alleen maar vier keer per jaar over hun sport willen lezen? Heb je dan niet gezien dat de aandacht van de dagbladen langzaam wegglijdt en dat daarmee de kaatsliefhebbers in de kou worden gezet en dat jij de verwarming nog een paar graden lager zet?

Geert, dat de kaatspartijen nauwelijks nog mensen trekken, betekent niet dat er geen kaatsliefhebbers meer zijn. Geloof me, die zijn er in overvloed. Alleen, die sport is in de huidige vorm kennelijk niet interessant genoeg meer om wedstrijden te bezoeken.

Maar erover lezen is een ander verhaal. Vier keer per jaar, wie bedenkt dat? Maak een blad dat niet alleen interessant is voor de bezoeker, maar ook voor de liefhebber. Misschien dat je deze dan ook nog zou kunnen verleiden om van tijd tot tijd naar de velden terug te keren. Of is er aangetoond dat die liefhebber er écht wars van is? En is er vervolgens dan toch maar voor gekozen haar/hem het blad vier keer per jaar door de strot te duwen?

Klant in de kou
Nu zou ik graag schrijven dat ik na het lezen van het voorwoord het jaarverslag heb gelaten voor wat het was. Helaas is dat niet het geval. Zo las ik o.a. dat de kaatser centraal staat.

Jaren geleden al heb ik gewezen op de primaire taak van de bond de kaatsSPORT in stand te houden en dus niet de speler, maar de sport centraal te stellen. De KNKB echter kiest voor de winkelbediende in plaats van voor het product en heeft – nóg erger - geen enkel oog voor de (belangen van de) klant. Ze toont hier wel een zeer bijzondere opvatting van marketing.

Logisch dus dat die klant wegblijft. Men heeft niet naar hem geluisterd. Misschien zijn er zelfs aspecten waarover nooit de mening van de klant is gevraagd. En dus zal de interesse van publiek en daardoor ook die van de pers blijven dalen. Geert en de zijnen zouden schrijven: ‘De donkere wolken aan de horizon komen steeds dichterbij.’

Nee, ik ben niet somber over het voortbestaan van het kaatsen. Die sport zit in het bloed en beoefening ervan is niet anders dan vroeger het geval was: een feest! Maar als de kaatser van vandaag is uitgekaatst, dan zal hij/zij uit eigen beweging nauwelijks meer een kaatspartij bezoeken.

Immers, ook de kaatser van vandaag heeft al lang geconstateerd dat het huidige kaatsen geheel ongeschikt is om het publiek te vermaken. Zoals de zaken er nu voorstaan, zullen in de toekomst vooral familieleden, dorpsgenoten en vrienden van de sporters langs de lijnen te vinden zijn en het enige kaatsblad zal de Keatsfreon zijn, want meer dan voor bezoekers is dit blad bedoeld voor liefhebbers (het net verschenen nummer is de moeite van aanschaf waard)..

Ja Geert, je hebt gelijk: de wolken aan de kaatshorizon zijn donker, maar had in ieder geval geprobeerd iets te doen! Je had dan misschien op zeker moment moeten zeggen dat je weigert verder nog aan een dood paard te trekken en vervolgens zou je zijn opgestapt. Dan was het niet krijgen van een onderscheiding eervoller geweest dan het ereteken dat je - naar ik aanneem - binnenkort krijgt opgespeld.

P.S.: Geert, ik lees net de uitstekende bijdrage van je naamgenoot op deze site. Wat erin wordt beschreven, lijkt me in ieder geval een stapje voorwaarts. Laten we hopen dat je opvolger – samen met het hoofdbestuur - daar wat mee doet.

En die opmerkingen van mij? Ach, ik ben een beetje een cultuurpessimist: dat Friese karakter komt nooit meer terug, want dat gaat niet in een handomdraai. En dus blijven er wolken aan de horizon verschijnen. En Geert, ze zijn inktzwart.
 

Copyright © Acquisitie- en advertentiebureau Boppeslach 2002-2019
Alle rechten, waaronder het auteursrecht, zijn aan Acquisitie- en advertentiebureau Boppeslach voorbehouden.
Gehele of gedeeltelijke overname, plaatsing op andere sites, verveelvoudiging op welke andere wijze dan ook en/of commercieel gebruik van deze informatie is niet toegestaan, tenzij hiervoor uitdrukkelijk schriftelijke toestemming is verleend door Boppeslach of tenzij aan de onderstaande voorwaarden wordt voldaan. Het is, behoudens de terzake wettelijk verankerde rechten, niet toegestaan teksten of beeldmateriaal over te nemen
c.q. te publiceren zonder toestemming van Acquisitie- en advertentiebureau Boppeslach.

Nieuwsberichten, vragen en opmerkingen kunt u richten aan jbraaksma@planet.nl of telefoon 0517 - 39 68 20