Welkom op de website van www.kaatsen.nlFrythermoYour DJ
Home  ·  Nieuwsarchief  

   Menu
Home
Nieuwsarchief
Web Links
Spelregels
Parturen 2019

   Websponsors
Middelsee schilders
Your-DJ
Laanstra en Roersma
Opel Deinum Franeker
Copy service
Van Smeden IJzerwaren en Gereedschappen
Bouwbedrijf Bruinsma
Nijholt

   Agenda
  Ma Di Wo Do Vr Za Zo
>           01 02
> 03 04 05 06 07 08 09
> 10 11 12 13 14 15 16
> 17 18 19 20 21 22 23
> 24 25 26 27 28 29  Agenda deze week:

Woensdag, maart 04
Evenement start om 09:30 Zaalkaatsen heren 55+Zoek agenda door op...Agenda van vandaag:

Geen events vandaag

Webalizer web stats

Onderwerpen > Rynk Bosma
Speciale bijdragen Rynk Bosma
 

Van der Meulen en Iseger: andere wegen
Gepost op: Zaterdag 12 november @ 09:16:13 (4626 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


De Oldehovepartij 2016 stond in het teken van het afscheid van een viertal min of meer gezichtsbepalende kaatsers. Met name Johan van der Meulen en Daniël Iseger voorzagen het kaatsen van een geheel eigen handtekening. (Foto’s: Henk Bootsma).

Iseger en Van der Meulen: jaren gezichts bepalend

 

Gerrit Langerak: bijna vergeten PC-winnaar
Gepost op: Vrijdag 22 januari @ 08:52:58 (4579 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


De ongekende heroïek van die laatste drie opslagballen richting perk op de PC in 1965 maakte van de pas 18-jarige Hein Zijlstra een held. Hij haalde de voorpagina van de krant het Vrije Volk en bij een nadere beschouwing van die PC wil in verband met het koningschap ook nog wel eens de naam Martinus Santema vallen. Zelden zal iemand beginnen over de toen ook nog maar 19-jarige Gerrit Langerak die in het achterperk stond en de tweede opslag verzorgde. (Foto: Sjoerd Andringa).

PC-1965. Vlnr: Martinus Santema, Hein Zijlstra en Gerrit Langerak

 

Kaatstalent Johannes Adema kreeg groots requiem op PC
Gepost op: Woensdag 13 januari @ 15:13:47 (7756 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Het korte leven van Johannes Adema liep anders dan hij zich ooit had kunnen voorstellen. Dromen van glorie op de PC, het werd een requiem, dromen van koningschappen, het werd een naar hem vernoemde koningsbeker. Al dat eerbetoon had hij graag ingeruild voor een langer leven.

Als kaatsen heel het leven zou zijn, dan zou je kunnen zeggen dat de Duitse bezetter het perspectief op kaatsglorie van de jeugdige Johannes Adema uit Makkum danig heeft verpest.

De pipen op de want is in priis dy't Johannes wûn hat en no hinget by de man dy't nei him neamd is.

 

Sytze Giezen stelt genealogisch boek samen over alle PC-winnaars
Gepost op: Zondag 27 december @ 14:55:44 (4261 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


‘Ik puzzel met namen’ zo omschrijft de geboren en getogen Leeuwarder Sytze Giezen zijn geliefde vrijetijdsbesteding. Die genealogische hobby heeft geresulteerd in een lijvig boekwerk van ruim 700 bladzijden waarin de stambomen van alle 205 PC-winnaars: Voorouders van de PC-winnaars 1854-2014.

Sjouke Helfrich

 

Jokelyn Tienstra 1970-2015
Gepost op: Donderdag 10 december @ 14:14:33 (4319 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Kaatsster en handbalster Jokelyn Tienstra kreeg dit jaar nog de oeuvreprijs op het Sport Gala 2015 uitgereikt. Dinsdag overleed zij op 45-jarige leeftijd. Een leven in dienst van de sport, maar bovenal de sport in dienst van het leven.

 

Gedroomde plek bondsbureau naast Sjûkelân
Gepost op: Donderdag 26 november @ 15:32:35 (4467 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Sport is beeld denk je onwillekeurig als je de trappen bestijgt naar het nieuwe bondsbureau terwijl de foto’s aan de buitenkant een soort glorie uitstralen. Op woensdag 25 november werd het nieuwe onderkomen in gebruik genomen en even leek de ruimte te klein voor alle aanwezigen. (Foto: Rynk Bosma).

 

KNKB draait klok terug op AV
Gepost op: Vrijdag 20 november @ 18:04:51 (4358 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Op de goed bezochte algemene najaarsvergadering van de KNKB in hotel Van der Valk op donderdagavond 19 november laveerde het HB van de KNKB tussen toekomst en verleden door. Er werden een aantal stappen in voorwaartse, modernere richting gedaan en er werd terug gekomen op het wedstrijdstramien zoals dat in bestuursjargon heet. (Foto: Henk Bootsma).

Jan-Dirk de Groot: scheef opslaan in 2016 taboe! 

In memoriam Jan van der Meij 1945-2015
Gepost op: Dinsdag 06 oktober @ 18:07:20 (4726 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Sjoch him noch stean op it Sjûkelân op in moaie, kâlde hjerstige dei yn novimber fan it jier 2005. In rizige man mei de hoed yn ‘e hân, holle bûgd en dêr wie alle reden ta. Hy stie neist de kiste fan Hotze Schuil en mei miskien de kleurrykste keatser ea hie Jan van der Meij in spesjale bân. Hy wist as gjin oar dat in Harnzer fan it formaat Hotze net bûge soe foar in Hannema. Tegearre mei syn frou Henriëtte hat hy ferskate reizen nei Harns makke en beiden krigen it klear dat ‘De Lange’ wer freon waard fan dy fiifde woansdei yn july. (Foto: Gert Gort).

 

Johannes Brandsma: trainen onderdelen die je niet beheerst
Gepost op: Woensdag 30 september @ 17:22:20 (5884 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Voor veel mensen was Johannes Brandsma de beste allround kaatser ooit. Nog altijd is hij een vaste bezoeker van kaatswedstrijden met een geheel eigen mening over hoe het beter kan en moet in de kaatssport. (Foto: Henk Bootsma).

Jehannes tsjin Ate: Bytsje te folle bûten fynst ek net?

 

Geen beweging in standpunten KNKB en Terpstra
Gepost op: Maandag 11 mei @ 18:26:18 (2996 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Bij de rechtbank in Leeuwarden diende maandag 11 mei het kort geding dat Cornelis Terpstra had aangespannen tegen de KNKB. Ruim twee uur duurde de zitting en na afloop werd één ding al snel duidelijk: beide partijen zijn bepaald niet nader tot elkaar gekomen wat betreft standpunten. Jan Braaksma stelde vanochtend op Omrop Fryslân nog nadrukkelijk vast dat dit kort geding alleen maar verliezers kent. ,,Der binne by dizze saak twa ferliezers en dat binne it keatsen en Cornelis Terpstra.’’

 

Gosse Blom (1946-2014): een zachtmoedig mens
Gepost op: Donderdag 06 november @ 18:34:52 (4019 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Gosse Blom werd een ‘lopende encyclopedie’ genoemd door mensen die hem kenden, op zondag 2 november kwam er een plotseling einde aan zijn leven. ,,Ik tink dat hy op wie”, zo zei Gauke Bootsma van het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen, bijna dagelijks had hij contact met Blom.

,,Hy hat nea in sterke gezondheid hân, fan jongsôf oan sukkele hy al in bytsje.” Bootsma noemt Blom een man die bepaald een eigen mening had en ook niet gauw van die mening was af te brengen.

Ruzie werd het bijna nooit, evenmin als heftige meningsverschillen want daar was de zachtmoedige Blom niet tegen opgewassen. ,,Dan wie hy in bytsje fan it hynder.”

 

Gerrit Tempel sloeg altijd met de blote hand uit
Gepost op: Maandag 03 november @ 18:02:54 (4891 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


In het hoogseizoen droeg Gerrit Tempel wel eens een stukje blik om de ringvinger vanwege beurse plekken, dat was echter de enige bescherming van de hand die hij in zijn jaren als kaatser droeg. Samen met Willem Hiemstra vormde hij een uitzondering wat dit betreft, ‘op en út’ kaatsen met de blote hand.

 

KV Het Noorden: Alles of neat
Gepost op: Zaterdag 04 oktober @ 15:53:41 (4732 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Ouwesyl, het leek in de verbeelding Gibraltar of misschien nog wel veel verder weg dan dat. De afstand had het formaat van een stille oceaan, toch was het binnen een uur onder handbereik. Drie jongens uit De Wâlden in de tweede helft van de jaren zestig, het zal 1967 geweest zijn. Drie Wâldmannen in de wankelmoedige puberleeftijd die hun eerste voorzichtige schreden zetten op een kaatsveld in de echte kaatshoek, weggedoken achter het brede postuur van een welwillende ouder met auto die bereid was hen naar het kaatsveld van Ouwesyl te brengen. (Foto: Gert Gort).

 

Voormalig kaatsscheidsrechter Gerrit de Jong was consequent
Gepost op: Zaterdag 29 maart @ 19:29:54 (4553 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Het was in de Koornbeurs, 2012, en op het programma stond een film over de beroemde PC van 1942. Zat op de achterste rij, mooie beelden van vroeger tot er een fragment kwam van een opslager in actie, ‘Oerrûn’ zo klonk het even verder in de rij, het was Gerrit de Jong uit Beetgum die ook in de bioscoop bewees dat er veel waarheid schuilt in het gezegde ‘eens een scheidsrechter altijd een scheidsrechter’. (Foto: Gert Gort).

Gerrit de Jong 'yn petear mei' André Kuipers en Simon Minnesma

 

Rinse Bleeker: ‘Ast faak winst, docht ferliezen mear sear’
Gepost op: Zondag 09 februari @ 14:50:04 (6393 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Rinse Bleeker was als kaatser betrekkelijk een laatbloeier, iemand die met zijn afgetraind postuur als krachtsporter een beetje uit de toon viel bij de rest van de toenmalige kaatstop. Zelf zegt hij dat zijn brede sportbeoefening, hij deed veel aan atletiek met als specialiteit de 100 meter, een snelle doorbraak naar de kaatstop in de weg heeft gestaan. ,,Ik hie muoite mei sport yn teamferbân.’’ (Foto: Gert Gort).

 

Sjoerd Heeringa wûn it moaiste yn ien jier tiid
Gepost op: Zondag 02 februari @ 09:32:02 (4881 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Der binne mar in bytsje keatsers dy’t de Freule én de PC binnen 365 dagen wisten te winnen. Sjoerd Heeringa fan Tsjummearum wûn op 9 augustus 1961 de Freule foar syn doarp en 358 dagen letter op 1 augustus 1962 de PC. Hy wie gau oan de grutte prizen ta en efternei besjoen hat dat miskien te krijen hân mei it nei ferhâlding koarte skoftsje tiid dat hy as keatser oan de top meidraaide. (Foto: LC).

Freule 1962. Flnr: Leo Vogels, Tsjomme Meijer, Sjoerd Heeringa en Jehannes Reitsma

 

Thom en Gerrit Dijkstra: ‘Biterkes mei Ypkebloed’
Gepost op: Zaterdag 11 januari @ 22:18:04 (6893 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


‘Het leven kan mooi zijn’, zo luidde de optimistische tekst van de muziek uit de microfoon op de PC van 1963. Nu was er ook genoeg om opgetogen over te zijn, de zon was de gehele dag present maar overdreef aan het eind van de dag zijn diensten: hij stond hinderlijk laag voor de spelers op de boven. En omdat ook in 1963 ‘De tiid gjin skoft’ hield, viel de laatste slag rond de klok van half acht, en toen moest Mr. Klaas Bijlsma nog beginnen…

PC 1965. Flnr: Jan Koopal, Gerrit Dijkstra en Thom Dijkstra

 

Corry Veenstra: ‘Net sterk mar wol taai’
Gepost op: Zaterdag 28 december @ 20:01:30 (6529 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Feest en danspartijen zijn de medicijnen die Corry Veenstra een leven lang hebben gedragen om door het leven te gaan. Een bewogen 82 jaar waarin afstanden geen rol speelden, overal geweest en toch altijd een enkeltje retour Beetgum.

Links Corry Veenstra, midden Peter van der Meeren en rechts Jappie Bloem

 

Vader en zoon Langerak: tegenpolen in bijna alles
Gepost op: Zondag 15 december @ 14:45:41 (6014 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Het was een besluit tegen de gewoonte van de tijd in toen Gerrit Langerak besloot in 1924 te verhuizen van Rotterdam naar Huizum waar hij werk kreeg als meubelmaker bij Fristho. Toen dit bedrijf een paar jaar later naar Franeker verhuisde, verruilde de meubelmaker ook Huizum voor Franeker en dat pakte voor de kaatssport goed uit.

 

Honderd jaar kaatsen ‘Yn it Ljocht’ in Minnertsga
Gepost op: Donderdag 05 december @ 13:03:32 (6714 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


De eerste ‘slach moat boppe’ zo hebben de samenstellers van het in juli dit jaar verschenen jubileumboek ‘Yn it ljocht, 100 jier keatsen yn Minnertsgea’ ongetwijfeld gedacht bij het maken van het jubileumboek. En met de werkelijk weergaloze omslagfoto van de ingehuurde fotografe Maartje Roos zijn ze daarin ruimschoots geslaagd. De bal in de want van jongenskaatser Marten P. Bergsma, op de achtergrond het silhouet van de kerk tegen het rode avondrood van een voorbije dag. Symbolisch ook die foto want het dorp Minnertsga heeft jarenlang twee verenigingen gekend, de algemene VvV (Vereniging voor Volksvermaken) en de CFK-vereniging Nocht en Wille.

 

Martinus Santema 1940-2013
Gepost op: Woensdag 27 november @ 11:22:39 (4733 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Vijftig jaar geleden won hij de PC en in 2015 is het opnieuw vijftig jaar geleden dat hij de PC won maar die huldiging zal Tinus Santema niet meer meemaken want op 24 november kwam er een einde aan zijn leven. Martinus Santema was een kaatser die in de periode tussen 1959 en 1966 betrekkelijk kort op het hoogste niveau heeft meegedaan. Maar op deze korte ‘hinnereis’ nam hij wel erg veel grote prijzen mee door in 1957 de Freule te winnen samen met broer Piet Santema en Mient van der Molen. Vervolgens voegde hij daar in 1961, 1963 en 1965 nog PC-winst aan toe. (Foto: Boppeslach).

 

Wop de Groot keatste trije kear op de Freule
Gepost op: Zaterdag 09 november @ 16:47:33 (8029 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Neat kin grutter wêze yn it libben fan in minske as it in earste kear bart. En as de mins by it âlder wurden werom sjocht, stiet it noch as in stiennen byld op it ‘netvlies’. Foar jongeskeatsers tusken de trettjin en sechtjin jier wie dat de Freule, in prachtich oanklaaide feestkeamer op wei nei in fierder keatslibben. Mar ek in romte wêryn jonges te krijen ha mei de wrâld fan de folwoeksenen en foaral mei de wetten fan de grutte minsken. En dat past net altiten yn it byld fan wat jonges ha fan de wrâld om harren hinne. Neam de Freule en mannen as Piet Keizer fan Sint Anne of Johnny Ligthart fan Harns witte noch krekt hoe’t grutte minsken der foar soargen dat hja nea de Freule wûn ha. De Freule is grutter as oare partijen want je kinne him mar ien kear winne en mar twa as trije kear krije je as jonge de kâns, ôfhinkelik fan de dei dat je op dizze wrâld komme.

 

Jan de Groot 1922-2013
Gepost op: Vrijdag 25 oktober @ 14:16:08 (5468 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Op zondag 20 oktober overleed na een lang leven van 91 jaar Jan de Groot uit Weidum. Hij was de oudste nog levende PC-koning die kon vertellen hoe het in 1941 was geweest om de belangrijkste partij van het jaar op je naam te schrijven. Hij deed dat als 19-jarige in de ‘sulveren ferpakking’ van de jeugd, zoals Mr. Klaas Bijlsma het ooit omschreef. Omringd door de routine van Klaas Kuiken en Sjouke Helfrich, beiden bijna veertigers.

Vlnr: Jan de Groot, Folkert Hiddinga en Frans Monsma, winnaars van de Bond in 1950 en 1951

 

Jan van der Meer: ‘Fiif sentimeter kwea, dat docht sear’
Gepost op: Zondag 13 oktober @ 08:45:54 (6418 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Jan van der Meer was eind jaren vijftig de grote tegenstrever in de jongenscategorie van bijvoorbeeld Robert van Wieren, een groot talent dat slechts luttele jaren op de kaatsvelden was te zien. Het jaar 1959 was het jaar waarvan Robert van Wieren nog menig slapeloze nacht van heeft gehad toen hij als absolute favoriet voor de Freuletitel met lede ogen moest aanzien hoe Jan van der Meer voor Pingjum op de hoogste trede stapte. Een talent zou je de opslager en perkspeler uit Pingjum mogen noemen ook al zegt hij zelf bijna 55 jaar later ‘Ik wie net in grut talint, mar ik wie wol tûk, ik miste in bytsje en hie as opslagger in protte fariaasje, foaryn, tuskenyn of heech achteryn.’’

 

Herman Vijlbrief 1952-2013
Gepost op: Maandag 12 augustus @ 07:10:57 (4951 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


De dei fan de Freule wie ek de dei dat Herman Vijlbrief ôfskie naam fan it libben. Doe’t de earste partoeren mei skjinne fiif earsten fan it fjild ôfrûnen, einige it libben fan ien fan de grutste leafhawwers fan de Freule. ‘It is skjinne fiif earsten, wannear learst it no ris?’ sa skreau hy wolris oan ien nei it neisjen op geef Frysk. Dy skjinne fiif earsten wienen de lêste jierren net oan him bestege, hy hat pas opjûn doe’t de partoernûmers fan de tillegraaf fuorthelle waarden. Hy hat de lêste trije jier fochten salang as der noch in lytse keats wie om foar te striden want yn him baarnde it fjoer fan in Bilkert. (Foto: Uultsje Talsma).

 

Sake Saakstra: ‘Om te winnen moat je doarre te ferliezen’
Gepost op: Zondag 14 april @ 00:02:23 (5752 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


In de laatste drie decennia van de kaatssport waren er weinig kaatsers die zo’n killersmentaliteit hadden als opslager Sake Saakstra. Samen met zijn vaste kompaan Piet Jetze Faber won hij in 1976, 1979, 1980-1983 zesmaal de PC. Tweemaal, in 1976 en 1981, kreeg hij de koningsbal omgehangen. Sake Saakstra had iets met het Sjûkelân, hij was er moeilijk te verslaan en dat had als resultaat dat hij niet alleen te maken had met tegenstanders maar ook met het publiek. Want een ‘winner’ heeft zelden het grote publiek op zijn hand. Het lot van favoriet-zijn heeft Sake Saakstra echter met liefde gedragen want het heeft hem tamelijk veel succes op de PC gebracht. (Foto: FD).

 

Wijtse Vlietstra (1930-2013)
Gepost op: Zaterdag 23 maart @ 19:36:11 (5364 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Het moest eens gebeuren dat er een einde zou komen aan het leven van de Franeker kaatser Wijtse Vlietstra dat begon op 4 mei 1930. Op de eerste voorjaarsdag, althans volgens de kalender, overleed hij in het MCL in Leeuwarden. Een leven dat de laatste jaren steeds brozer en kwetsbaarder leek te worden, daar kon zelfs de donkerblauwe, robuuste Mercedes 320 niets aan veranderen. (Foto: Sjoerd Andringa).

PC 1955: Koning Wijtse Vlietstra

 

Gerrit Okkinga: heit en coach op boven
Gepost op: Zondag 17 maart @ 07:39:43 (4799 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Je kunt wel zeggen dat het kaatsen er met de paplepel is ingegoten bij Gerben Okkinga en zijn drie jaar jongere broer Johan Okkinga. Zoon Gerben werd geboren in 1967, acht jaar vertoefde heit Gerrit Okkinga toen als opslager in de eerste klas. Vanaf zijn vierde jaar ging Gerben mee naar de kaatsvelden waar de ijsjes hem vermoedelijk meer boeiden dan het kaatsen van vader Gerrit.

Gerben Okkinga lûkt noch ien kear syn 'eigen' lot op 'e PC
(Foto: Gert Gort).

 

Sjoerd Vriesema: voor altijd Penjumer en ‘Efendiloog’
Gepost op: Zondag 03 maart @ 00:05:12 (5961 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Natuurlijk mag Sjoerd Vriesema zich Sneker noemen want als je sinds 1973 inwoner bent en daarbij ook nog eens op divers gebied actief betrokken bent met het wel en wee van de Waterpoortstad dan heb je recht van spreken. Maar toch, Pingjum, het dorp van de ‘Zwarte Tulp’ Jan Reitsma, het dorp ook waar ooit het Vivo-winkeltje stond, het middenstandsdomein van heit en mem Vriesema.

 

Piet Jetze Faber: ‘As ik draaf sjoch ik dy bal wer’
Gepost op: Zondag 17 februari @ 00:03:43 (9647 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Piet Jetze Faber uit Vrouwenparochie leidt nog altijd fier het kaatsklassement aller tijden, en voorlopig zal dat nog niet veranderen. Het is dit jaar twintig jaar geleden dat het publiek afscheid nam van deze atletische ‘sêfte simmertwirre’. Als kaatser was hij de ‘gedroomde’ speler: atletisch, watervlug in het tussenspel en bovenmodaal gezegend met sportiviteit. Alleen die ‘sleauwe’ tweede opslag wilde met de komst van de nap wel eens haperen. Misschien dat hij alleen impopulair was bij een deel van het publiek die wel eens iemand anders met de krans om de schouders wilde zien. (Foto: Gert Gort).

 

Johan Jansen wie ien slach fan it klaverke of
Gepost op: Zondag 03 februari @ 07:22:53 (8157 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Doe’t Johan Jansen op 16 maaie 1931 oan de Admiraal Stellingwerfstrjitte yn de wyk Almenum berne waard, hearde dat gebiet noch by de gemeente Barradeel. Heit Paulus moast op it fytske nei Seisbierrum om him oan te jaan. Net folle letter gie Almenum nei Harns. Miskien is dat de reden dat Johan Jansen nei gedrach en temperamint oars wie as de Harnzers fan syn tiid.

 

Siep Braaksma 1941-2013
Gepost op: Zondag 13 januari @ 21:18:19 (7125 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


‘Dizze slach kin net mear boppe’, sa wist Siep Braaksma en hy krige gelyk. In dei letter, 13 jannewaris 2013, ferstoar hy yn in hospice yn Ljouwert. Op 25 jannewaris soe hy 72 jier wurden wêze en ek dy keats lei krekt te fier. De keatsbal en it griene biljertlekken fan De Friesche Club yn Ljouwert, it wienen de hikken rûnom it libben fan de boerensoan fan Pitersbierrum. Sjoch him noch sitten op de PC. Honkbalpet op, reade jas oan, earkes yn om it oare sportnijs op de radio te folgjen, net echt tagonklik foar it grutte publyk. (Foto: Boppeslach).

 

Piet IJsbrandij was echte allrounder
Gepost op: Zondag 13 januari @ 00:02:51 (7655 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Kaatsers kunnen als filmsterren zich een leven lang koesteren in ‘lytse keatsen en grutte keatsen, krekt net de priis of krekt al de priis’ of abrupt breken met de sport die hun jeugd vaak dierbare en mooie kleuren meegaf. Greta Garbo werd als filmster een mythe omdat zij zich van de ene dag op de andere uit het filmleven terugtrok. Alleen in 1963 keerde de altijd met zonnebril getooide Garbo even terug onder de groten der aarde, op het Witte Huis tussen John F. Kennedy en Jackie Kennedy in om daarna de anonimiteit weer in te duiken.

 

Gerrit de Jong: laatste Sneker PC-winnaar
Gepost op: Zondag 30 december @ 00:09:40 (8303 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Een echte geboren en getogen Sneker zoals André Rienstra zich wel mag noemen, is Gerrit de Jong nooit geweest. De voorinse met de onafscheidelijke pet zou zijn jeugdjaren doorbrengen in Sint Annaparochie en pas later neerstrijken in Sneek waar het plaatselijke jongenspartuur hem goed kon gebruiken voor de Freule. (Foto's: P. Burenga).

 

Herinneringen aan Taede Zijlstra
Gepost op: Zondag 16 december @ 00:09:42 (7243 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Talloze prijzen vielen de fameuze Taede (Tettero) Elias Zijlstra uit Witmarsum tijdens zijn al te korte leven ten deel. Soms werden de prijzen ingewisseld voor geld bij een herenboer die de uiterlijke schijn van medailles mooier vond dan het ‘slik der aarde’, geld. De tweede zoon van Taede Zijlstra, Elias, stierf dit jaar. Alleen de tweeling Taede (Tettero) en Anneke Zijlstra zijn nog in leven.

 

Anne Bouma prate elk plat
Gepost op: Zondag 02 december @ 00:03:39 (8999 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


De lape om de knibbel, holle in bytsje read oanrûn en de mûle nea ticht. Dat wie Anne Bouma fan Stiens, foaryn en foarminst op, keatser yn in tiid dat praten hast like wichtich wie as slaan. In grut keatser wie Anne Bouma net, wol in grut minske en dat is betiden krekt wat mear wurdich. (Foto: P. Burenga).

Anne Bouma en Anne Broersma: twa bysûndere minsken

 

René Ahlers hecht aan service
Gepost op: Dinsdag 20 november @ 10:31:06 (4845 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


De jaarlijkse najaarsvergadering van de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond staat op donderdag 22 november weer op het programma. De jaarlijkse vergadering in Tulip Inn de Valk in Franeker die de laatste jaren wordt afgewerkt volgens een tijdschema waar de NS jaloers op zou mogen zijn. Een agenda die in voorgaande weken al is voorgekookt via het voorzittersoverleg, gevolgd door een avond, dit jaar was dat 8 november, die de leden op financieel gebied moet bijpraten.

 

Sip Oosterhoff wie syn tiid foarút
Gepost op: Zondag 04 november @ 08:05:49 (6481 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


‘Op Pinkstermoandei gienen wy as fammen te fytsen. Us heit gie mei as fytsmakker, ús mem mei foar de gesellichheid. Ik wie doe 15 jier en der wie ien famke by, dy hie al twa kear in lekke bân hân. De tredde wie yn Raerd en ús heit hie syn nocht fan dy bân, dus hy nei de fytsmakker om in nijenien. De âlders koenen it wol betelje, dat wie it probleem net. Wy as jongfammen moasten skoft hâlde, en it ferjit my noait wer, oan de oare kant fan de dyk stienen trije opslûpen jonges ús te meunsterjen en ien fan dy jonges wie Sip Oosterhoff. It wie de earste kear dat ik him seach’, sa siet dy earste moeting syn lettere frou Janke Wagenmakers noch yn it ûnthâld.

 

Sikke Wiersma siet nea ‘bij de vrouw in de schaduw’
Gepost op: Zondag 07 oktober @ 08:42:13 (7311 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


De earste dei fan it jier 1914 sette goed út ein mei de berte fan Sikke Tjibbes Wiersma. Datselde koe net fan dat hiele jier sein wurde want yn augustus knalden de kanonnen foar it begjin fan de Earste Wrâldkriich. Dat alles lei bûten it gesichtsfjild fan de poppe want it libben fan Sikke Tj. Wiersma fan Ikkerwâld spile him fier fan it wrâldtoaniel ôf: in libben fan ‘Nut en Nocht’, arbeidzje, tipelje, mollefange, aaisykje, reedride en keatse en boppe-al heit fan syn bern en de man dy’t al foar de twadde grutte oarloch mei Griet Kooistra yn de lange hier gie. In wâldman mei dy pet ivich en altiten skean op de holle dy’t oant 1994 ta in libben hie fan sport en prinsipes yn tsjinst fan it doarpslibben fan Ikkerwâld.

 

‘Peerdeslager út Snits’ André Rienstra
Gepost op: Woensdag 18 april @ 07:48:18 (10109 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Hy wie swier boud, op jonge leeftiid al troch it hier hinne, goed oan it gewicht, al rille gau der oerhinne, en hast altiten glânzge it swit him op de keale skedel. Dat wie de Snitser keatser André Rienstra. As keatser stie hy al op 16-jierrige leeftiid tusken Catrinus Werkhoven en ‘Jonge’ Jan Reitsma. In krachtpatser bûten it fjild sa’t de keatswrâld foar him en nei him net faak wer meimakke hat. Mar ek in man dy’t net sterk genôch wie om de minne gewoantes fan it rûge keatserslaach fan dy tiid te mijen.

André Rienstra: ‘Peerdeslager út Snits'

 

Elias Zijlstra (1931-2012)
Gepost op: Woensdag 11 april @ 07:47:18 (5986 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Een hartstilstand maakte op 9 maart 2012 een einde aan het leven van Elias Zijlstra. Een Fries ‘om utens’ die met drie Witmarsumers begin jaren 50 naar het westen van het land vertrok om te werken op Schiphol.

Rengersdei 1960 flnr: skiedsrjochter Wilhelm Reitsma, Elias Zijlstra, Johannes Stavinga, Arp Hiemstra. Dêrfoar flnr: Jouke Tolsma, Roel Hoekstra en Albert Veldkamp

 

Riemer van der Velde over besturen
Gepost op: Woensdag 14 december @ 11:14:59 (4127 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


De vraag of Johan Cruijff de beste Nederlandse voetballer aller tijd was, is niet besteed aan de oud-voorzitter van SC Heerenveen, Riemer van der Velde. Maar daar kwam hij niet een lezing over houden maandagavond in het KNVB-kantoor tegenover het Abe Lenstra Stadion. Het ging over besturen en wat er voor nodig is om dat goed te doen.

 

Tinkend oan lytse Ike
Gepost op: Donderdag 13 oktober @ 22:49:09 (6857 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Net in keatsbal hat hy slein, net in tel op in bestjoersstoel sitten, dochs wie it sa’n apart man dat in wurd fan neitins op dizze site op syn plak is. In man dy’t as horekaman altiten bûten de bewâlde paden trêde. Ike van der Meulen wie syn namme, lytse Ike paste better by him. (Foto: Boppeslach).

 

Klaas Dirk Herrema 1951-2011
Gepost op: Woensdag 21 september @ 08:17:12 (4805 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Klaas Dirk Herrema was ruim een maand 60 jaar toen er op 15 september een einde aan zijn leven kwam.

Staand vlnr: scheidsrechter Marten de Jong, Tjisse Wallendal, Klaas Herrema, Tinus Boomstra, scheidsrechter Hillebrand Breuker. Gehurkt vlnr: Pier Zijlstra, Minne Hovenga en Piet de Jong

 

Wommels: Graf van de Wommelser ‘Freule'
Gepost op: Donderdag 04 augustus @ 17:06:06 (4557 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Een toevallig bezoek van Sharon Mitchell uit Abbotsford in Brits Columbia Canada aan het Kaatsmuseum in Franeker leidde tot meer dan alleen maar een bezoek van een belangstellende.

 

Solidariteit toch nog aanwezig
Gepost op: Donderdag 04 augustus @ 16:53:44 (4351 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


De 158ste PC zal niet in de herinnering blijven hangen als onvergetelijk. Schrijnend was de kloof tussen de smalle top en het grote peloton van volgers. De veelbesproken confrontatie tussen het favoriete partuur Gert-Anne v.d. Bos en Jan Dirk de Groot was tevens de beste partij van de verder bloedeloze en kleurloze PC. (Foto: Henk Bootsma).

Folkert van der Wei, Herman Sprik en...Jan Dirk de Groot

 

PC benadrukt waarde van solidariteit
Gepost op: Donderdag 04 augustus @ 16:47:33 (3108 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


PC-voorzitter Johannes Westra: ‘By de KNKB heart elk by, mei klam op elk’

Solidariteit in een steeds vluchtiger wordende wereld van twitter en tweet. ‘De takomst moat dield wurde’, vrij naar voormalig president Bill Clinton in Achlum. En: ‘By de KNKB, dêr heart elk by, en dan sis ik dat mei klam op it wurd elk’. (Foto: Joachim de Ruijter).

 

‘De PC is foar my in ferskriklike dei'
Gepost op: Vrijdag 29 juli @ 13:37:33 (4100 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Jack en Jannie Iseger zijn ruim twintig jaar kaatssupporter. Sinds zoon Daniël Iseger uit Leeuwarden rondom 1990 toetrad tot de schooljongens ligt de bestemming in de weekends tijdens het kaatsseizoen voor Jack en Jannie Iseger vast. Beide ouders zijn al ruim twintig jaar de grootste en trouwste supporters van hun jongste zoon. (Foto: Johan van der Lei).

 

Herman Vijlbrief: reünie eigen leven
Gepost op: Woensdag 18 mei @ 20:03:55 (8143 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Het leven van de nu 59-jarige Herman Vijlbrief uit Wommels begon aarzelend en wankel. Een niet meer te genezen ziekte zal de tijd die hij nog heeft beperken. Wat overblijft aan tijd gaat op aan genieten en terugblikken op eigen bestaan, het leven als een soort reünie. (Foto: Uultsje Talsma).

 

Henk Seerden ontwerpt passende nap
Gepost op: Zondag 17 april @ 21:13:06 (8542 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Ooit trok Henk Seerden uit Franeker van kaatsveld naar kaatsveld om in het voorperk zijn ballen te slaan. De absolute top bleef buiten zijn bereik, maar de liefde voor het kaatsen heeft zich als een onderhuids virus in hem vastgezet. (Foto: Henk Bootsma).

 

Fotograaf Gert Gort 1961-2011
Gepost op: Dinsdag 01 februari @ 20:50:31 (6099 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Nooit mooier werd het door het leven gelooide gezicht van kaatser Hotze Schuil op zijn oude dag vastgelegd dan die keer door Gert Gort.

 

Op ‘e tribune
Gepost op: Woensdag 13 oktober @ 11:16:35 (4880 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Ruim een maand geleden is het boek(je) Op ‘e Tribune van Ate de Jong verschenen. Een boek ‘foar keatspakes en pake’s keatsers’ uitgevoerd in sepiakleurige omslag met illustraties van Geart Gratama. Een neerslag van een passie die nu en toen met elkaar wil verbinden en dat verpakt in drie generaties.

Ate de Jong: ‘Alles wat my leaf is stiet deryn’

 

Afscheid kaatsster Afke Hijlkema
Gepost op: Woensdag 29 september @ 18:33:12 (5203 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


In Marsum joeg zij haar laatste ballen richting perk en boven. Het gezicht in de schaduw van de klep van de immer aanwezige honkbal/kaatspet, het paardenstaartje elegant op de schouders, even sierlijk en ongenaakbaar als het spel van de bezitster van deze attributen, dameskaatsster Afke Hijlkema die dit jaar afscheid neemt. (Foto: Henk Bootsma).

 

Jan de Groot: bescheiden grootheid
Gepost op: Dinsdag 14 september @ 23:27:14 (9099 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Jan de Groot uit Weidum heeft zijn geboortedorp nooit verlaten. Derde in het klassement van jongste PC-koningen ooit, nu is hij de oudste nog levende PC-koning. Vandaag is hij jarig, geboren op 15 september 1922.

Jan de Groot: bescheiden grootheid viert vandaag zijn 88ste verjaardag!

 

In memoriam Frans Helfrich 1920-2010
Gepost op: Zondag 12 september @ 20:59:33 (9329 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Frans Helfrich werd gekoesterd als een van de laatste kaatshelden van zijn tijd. Een sportman die zich er over verbaasde dat ‘it spultsje mei it lytse baltsje’ uitgroeide tot een liefde voor het leven. Op 8 september 2010 kwam er een einde aan het leven van de kaatser die viermaal de PC, vijf keer de Bond, in 1936 de Freule en twee jaar later de Jong Nederland won.

Frans Helfrich rechts op de foto na de winst op de PC van 1942. Feite de Jager en koning Jan Rodenhuis flankeren hem.

 

Dameskaatsen verdient veel meer aandacht
Gepost op: Woensdag 01 september @ 08:09:16 (8146 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Het afscheid van het mooiste kaatsveld van Friesland in Weidum was glorieus. Samen met Maaike Wind en Sjoukje Visser drukte Afke Hijlkema voor de laatste maal een koninklijk stempel op de 34ste editie van de Dames-PC. (Foto's: Henk Bootsma).

 

Freule vol contrasten
Gepost op: Dinsdag 17 augustus @ 15:09:27 (6504 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


De ‘Sakjende sinne yn ‘e passantenhaven fan Wommels’ behoort volgens organisator en journalist Pieter de Groot het passende decor te zijn voor inmiddels al weer de zesde editie van ‘Freulelêze’ aan de vooravond van de Freule. Een miezerige regen, een landschap van parapluën voor het spreekgestoelte illustreerden juist de tegengestelde werkelijkheid. (Foto: Henk Bootsma).

Een landschap van parapluën....

 

Westra is ‘oars as oars'
Gepost op: Donderdag 05 augustus @ 16:37:39 (4187 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


‘Fertrouwen, individuele kwaliteit en gearwurkje grûnslach PC'

De eerste PC onder voorzitterschap van Johannes Westra is bepaald ‘oars as oars' te noemen. Onder de klanken van de klok van de Martinitoren luidde hij bij zijn debuut de ‘dei' in. (Foto: Henk Bootsma).

Johannes Westra: 'oars as oars'

 

Modderige en vooral dramatische 157ste PC
Gepost op: Donderdag 05 augustus @ 16:33:53 (4650 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Het gesternte waaronder Johannes Westra zijn eerste PC begon is bepaald niet gelukkig te noemen. (Foto: Henk Bootsma).

De weersomstandigheden drukten een zwaar stempel op de PC van 2010. Dat gold ook voor de media!

 

125 jaar kaatsen in Bolsward
Gepost op: Woensdag 07 juli @ 10:35:36 (4833 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Alleen de VVV uit Tzummarum moet KV Bolsward voor zich dulden als oudste kaatsvereniging van Friesland. De eerste aanzet tot oprichting was 20 juli 1885, op 13 augustus kreeg het officieel vorm. Honderd jaar later mocht de vereniging zich "koninklijk" noemen, nu staat het 125-jarig jubileum voor de deur.

KV Bolsward viert jubileum met boek ‘Van Schuttershof tot ‘t Oordje’

 

Verzamelaar Marty Slager
Gepost op: Donderdag 03 juni @ 09:58:22 (5740 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Geboren in september 1957 in buurdorp Sint Anna, maar al 24 jaar is Marty Slager niet meer uit Sint Jacobiparochie weg te denken. Voorzitter van de kaatsclub KV Het Noorden en bovenal verzamelaar van alles dat ook maar enigszins met die sport heeft te maken.


Marty Slager: Alles over kaatsen in regio van vroeger bewaren

 

Pieter Breuker in mei ‘yn ‘e rêst’
Gepost op: Donderdag 27 mei @ 13:19:43 (4865 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


‘Unbegryplik dat in FNP-boargemaster it keatsmuseum sa sloere litten hat’

Het is ‘opsparre tiid’ dat maakt dat Pieter Breuker per 1 mei met pensioen is gegaan bij de Rijks Universiteit Groningen (RuG) in plaats van 18 december van dit jaar. ‘ (Foto: Gert Gort).

 

Give peace a chance’ in kaatswereld
Gepost op: Woensdag 19 mei @ 18:35:52 (5711 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


'Niemand is groter dan de sport zelf en dat moet ook zo blijven’

Friezen applaudiseren ‘mei de hannen yn de bûse’, een prachtige uitspraak van de verrassende bondscoach Tjalling van den Berg. ‘Ik wol it bêd in bytsje opskodzje’ is er nog een en hopelijk komt dat redelijk in de buurt van de bedoelingen van de ecocoach. (Foto: Henk Bootsma).

 

Pieter de Haan 1922-2010
Gepost op: Dinsdag 11 mei @ 14:23:17 (6337 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


‘Efkes lâns west tusken It Keegje yn Holwert en de Snûter yn Ikkerwâld’

Standvastig, temperamentvol, ‘it boarst foarút’, de ogen af en toe meer op de boven dan op de telegraaf gericht, dat was Pieter de Haan. Hij stond in het voorperk en won in 1945 en 1951 samen met broer Hiele de PC. Hij vergaarde 238 punten en werd tweemaal koning. Op 8 mei kwam er een einde aan zijn leven.

PC 1952: Pieter de Haan voorin, Lammert Heeringa achterin. Tegenstander is het partuur van Hotze Schuil, Sikke Olivier en Frans Helfrich!

 

Wijtse Vlietstra wordt 80 jaar
Gepost op: Woensdag 28 april @ 19:27:57 (6016 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


‘As ik jarig ben hange de vlaggen altieten halfstok’, zo zegt de op 4 mei 1930 geboren Wijtse Vlietstra vaak met de nodige zelfspot en humor. De Franeker had Amerika niet nodig om de ‘American dream’ te realiseren: hij schopte het van glazenwasser tot miljonair in Franeker en omstreken. (Foto: Henk Bootsma).

Oars as oars: van ‘onbetaalde artiest’ tot miljonair

 

AV van de kaatsbond
Gepost op: Woensdag 31 maart @ 08:34:06 (4843 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


In Franeker is morgenavond de Algemene Vergadering van de KNKB weer in de Koornbeurs. Op een ongebruikelijke donderdag, maar het is dan ook een bijeenkomst die ongebruikelijke veranderingen in de kaatssport kan brengen. (Foto: Henk Bootsma).

Er valt tegenwoordig weinig meer te lachen bij de KNKB!

 

Frans Helfrich wordt 90 jaar
Gepost op: Zaterdag 20 februari @ 09:06:54 (6574 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Frans Helfrich wordt vandaag 90 jaar. Hij is binnen de kaatswereld als ‘klavertje vierbezitter' een legende die met de nog grotere legende Hotze Schuil 50 maal een krans wist te winnen. Het is een lang leven waaraan door ziekte straks een einde lijkt te komen, maar: ‘It libben is goed foar my west'.

 

In memoriam Meindert van der Weerd 1923-2010
Gepost op: Dinsdag 26 januari @ 13:28:36 (16485 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Op 19 april 1923 werd opslager Meindert van der Weerd in Arum geboren. Op de 19e januari 2010 overleed hij in Bolsward. Tweemaal won hij de PC, een kaatsleven dat begon in 1941 en eindigde in 1960. De voormalige verzekeringsagent sloeg 309 punten bijelkaar.

PC 1953: vlnr: Meindert van der Weerd, Gerrit Groen en Theun de Bruin

 

Friese sport tussen traditie en professie
Gepost op: Vrijdag 08 januari @ 17:29:54 (8364 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Op het Sporthistorisch congres in de Koornbeurs in Franeker ter gelegenheid van het afscheid van Pieter Breuker werden een viertal lezingen gehouden. Het thema was Friese sport: tussen traditie en professie.

 

Pieter Breuker neemt lichtvoetig afscheid
Gepost op: Dinsdag 22 december @ 17:01:25 (4854 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Op waardige wijze heeft Pieter Breuker uit Leeuwarden vrijdag in Franeker met een Sporthistoarysk Kongres afscheid genomen als docent en onderzoeker van het Frysk Ynstitút van de RuG in Groningen.

Skanoskrift, het Studinteblêd fan Fryske Taal en Kultuer van Stúdzjeferiening Skanomodu bracht hommage aan Pieter Breuker

 

Sporthistorisch congres in Koornbeurs Franeker
Gepost op: Woensdag 02 december @ 07:44:12 (4812 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Dr. Pieter Breuker neemt op 18 december officieel afscheid als docent en wetenschappelijk onderzoeker Fryske taal aan het Frysk Ynstitút van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). 65 jaar wordt hij en dat betekent wettelijk afscheid nemen van het arbeidsleven. (Foto: Jan Seerden).

 

Najaarsvergadering in teken van bezuinigingen
Gepost op: Woensdag 25 november @ 07:41:09 (6455 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


In Franeker is vrijdag de najaarsvergadering van de KNKB. Als de alarmerende cijfers niet bedriegen bevindt de kaatsbond zich in een kritieke fase. Een tekort van minimaal € 40.000 dat wellicht kan oplopen tot € 80.000. (Foto: Henk Bootsma).

Penningmeester Sietze Groustra krijgt een problematische financiële erfenis voor de kiezen

 

Genoeg werk voor René Lammers
Gepost op: Woensdag 16 september @ 10:09:24 (6701 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Oplettende lezers hadden in maart al over zijn bestaan kunnen lezen op de KNKB-site: René Lammers is per 8 september interim-manager bij de KNKB. Al geruime tijd was hij werkzaam als adviseur, ook al vermeldt de kaatsbond dat hij al vanaf 1 april als ‘interim-manager’ in dienst is.

René Lammers: ideale puinruimer

 

In memoriam Sake Faber 1932-2009
Gepost op: Woensdag 02 september @ 20:57:17 (7326 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Ruim een week na zijn 77ste verjaardag overleed de Berlikumer kaatser Sake Faber.

Sake Faber 1932-2009

 

Jan Faber 1929-2009
Gepost op: Woensdag 19 augustus @ 21:55:08 (6974 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Een leven lang was de in Wier geboren Jan Faber trouw aan Peins en als werknemer al even trouw aan de ‘Condens’ in Leeuwarden.

Finaleparturen Bond 1949 Peins tegen Harlingen


Vlnr: Jan Faber, Pieter Gjaltema, Piet de Boer, Sikke Olivier, Hotze Schuil en Frans Helfrich

 

De bedevaartstochten van Jeremias Quarré
Gepost op: Woensdag 08 juli @ 17:52:32 (7760 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Nog een week wachten, dan zijn de Belgen in Minnertsga om de degens te kruisen met de wereldkampioenen van vorig jaar. Volgens Jeremias Quarré staat er nog een rekening open bij de Zuiderburen.

Jeremias Quarré: kansloze missie voor de kampioenen!

 

Pieter en Lieuwe Brandsma: ‘Nei 1982 waard de PC in gewoane partij foar ús’
Gepost op: Woensdag 01 juli @ 19:57:43 (4917 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Bijna niemand wist wie ze waren in de tijd dat broer Johannes heerste op de Friese kaatsvelden: Pieter en Lieuwe Brandsma. Beide broers vonden dat wel plezierig. ,,Ik bin in broer fan Lieuwe,’’ zo luidde steevast de verbale verdedigingslinie van Pieter om het vooral zo te houden.

 

Het scherpe oog van Harlinger Age Tichelaar
Gepost op: Woensdag 24 juni @ 20:06:52 (5222 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Jarenlang ‘woonde’ Age Tichelaar bijna op de voorlijn op de PC. Gedecideerd zwaaide hij met zijn stok: ‘foar of yn’. Hij had er goed het oog in, Chris Wassenaar vroeg hem eens gekscherend: ,,Age, moast dy in kear omdraaie, do sjochst te folle.’’Age: Alles op ‘ut fytske’

 

Leo Leeuwen: een weerbarstig kaatser
Gepost op: Woensdag 17 juni @ 20:02:53 (8771 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Hij liet zich niet kennen door het grote publiek. Weerbarstig, ontoegankelijk, maar met een groot hart voor de twee mensen die hij bovenal liefhad: hait Haye Leeuwen en mim Geertruida van Rijn. Al zijn successen droeg hij heimelijk aan hen beiden op omdat zij zo veel voor hem hadden gedaan. Drie klaverbladen achter zijn naam, en als hij op zijn 21ste ook nog de PC had gewonnen, was hij naar eigen zeggen gestopt: in zijn hart dat klaverblad opdragend aan zijn beide ouders.

 

De andere weg van Bennie Okkinga
Gepost op: Woensdag 10 juni @ 20:03:46 (7025 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Naar talent gemeten verschilden de beide broers Bennie en Gerrit Okkinga niet zoveel. De een was een gedreven, hardwerkend talent ‘oan de stuit’, de ander had een ‘moai polsslachje’ met een voorkeur voor het achterperk. Maar Bennie ontbeerde de gedrevenheid en bovenal de ‘fûlens’ van broer Gerrit.

 

Harlinger ‘Seun’ Bennie van Dijk
Gepost op: Donderdag 04 juni @ 00:41:12 (5021 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


‘Ik docht nog, regent ut nou su? Maar wij saten al met de auto in de sloat’

De ster van Bennie van Dijk flonkerde slechts heel even aan het kaatsfirmament. Een derde prijs op de PC in 1959, een tweede op de editie van 1960. Daarna lokte het spel met de grotere bal en bleef het bij enkele jaren in de tweede klas.

 

KF Easterein: warber plattelânsprojekt
Gepost op: Woensdag 27 mei @ 10:05:31 (3803 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


KF Easterein bestaat 105 jaar en om die reden was er vrijdag een ‘dubbele’ hoofdklassenpartij. De dames en heren hoofdklassers streden naast elkaar op het ruime veld met een al even ruime sportkantine. De opkomst van het publiek stemde waarnemend voorzitter en speaker Tjeerd Dykstra tevreden. (Foto: Henk Bootsma).

KV Easterein: each foar de takomst!

 

Hein Zijlstra: parel DTD
Gepost op: Woensdag 27 mei @ 09:30:19 (8043 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


De kaatsvereniging De Trije Doarpen Deinum, Boksum en Blessum kan in het 100-jarig bestaan bogen op een luisterrijk verleden. Lambert Postma en onderwijzer Sake Saakstra bezorgden de vereniging de nodige eretekens. Maar een bijzondere parel was het verrassende PC-koningschap van de 18-jarige Hein Zijlstra in 1965.

 

‘Keatse yn ’t sicht fan de sipel’
Gepost op: Woensdag 27 mei @ 09:25:28 (5044 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Deinum, Blessum en Boksum zijn de drie dorpen die verscholen gaan achter de toepasselijke titel De Trije Doarpen. Hoofdzetel van de nu 100 jaar oude kaatsvereniging is Deinum. Om dit jubileum een passend tintje te geven is er een jubileumboek verschenen met de fraaie titel ‘Keatse yn ’t sicht fan de sipel’ 1909-2009.

 

Bein en Johannes van Dijk
Gepost op: Woensdag 27 mei @ 09:16:34 (7147 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Bein van Dijk aarzelt niet lang als hij moet antwoorden op de vraag wat zijn dierbaarste herinnering aan zijn jongere, kaatsende broer Johannes is: ,,De dei dat hy as broerke kaam wie in geweldige dei, ik hie in boarter derby.’’Bein van Dijk: Keatsen wie de reade tried yn ús libben dy’t ús ferbûn!

 

In memoriam Jan Willem Koopal 1944-2009
Gepost op: Dinsdag 12 mei @ 11:21:05 (7291 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Een kaatser met ‘Mear krêft as kop’

De op woensdag 29 april overleden oud-kaatser Jan Koopal was op het kaatsveld aan de opslag als een kortstondige windvlaag van kracht en souplesse die echter in korte tijd door gebrek aan richting gereduceerd werd tot een tandeloos briesje.

Vlnr: Johannes Reitsma, Sjoerd Heeringa, Tsjomme Meijer, Willem de Vries, Jan Koopal en Tom van Asperen

 

Kaatsseizoen gaat weer van start
Gepost op: Woensdag 29 april @ 10:11:02 (3903 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Na een turbulente winterstilte gaat het kaatsseizoen het komend weekend weer van start. Zondag mogen de dames en heren hoofdklassers aantonen dat zij de winter goed hebben overleefd. (Foto: Henk Bootsma).

Witmarsum: het te kloppen partuur!

 

Machiavelli aan het Jan Rodenhuisplein?
Gepost op: Woensdag 11 maart @ 09:56:50 (6290 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma
Merkwaardig arbeidsconflict binnen kaatsbond kan veel geld kosten. De kaatsbond staat op de drempel van een nieuw kaatsjaar. Op 3 april is de voorjaarsvergadering maar eer het zover is dienen een aantal zaken worden opgelost, of op zijn minst opgehelderd worden. Bijvoorbeeld: wordt Anneke Westra straks de opvolger van Frans Dijkstra?

 

In memoriam Anne Arjen Broersma (1923-2009)
Gepost op: Woensdag 04 februari @ 08:59:47 (6265 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Met de dood van Anne Arjen Broersma op woensdag 28 januari verdween een kaatser in een traditie die de vorige eeuw maar heel weinig kende. Als opslager en perkspeler was hij actief tussen 1946 en 1965. Hij behaalde 39 punten in de eerste klas en 135 in de tweede klas. Van 1961 tot 1978 was hij scheidsrechter en bij zijn afscheid ontving hij het bondsinsigne.

 

Alles van Chris Wassenaar op een rij
Gepost op: Dinsdag 23 december @ 13:32:18 (6270 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


‘As it allegear kloppet, dan keatst it sa licht.’ De Aldehou is al weer even achter de rug, het moment van afscheid van Chris Wassenaar en het moment dat het boek ‘In keatser fan formaat Chris Wassenaar, de grutte fan minnertsgea’ verscheen eveneens. Jelle Bangma is de auteur terwijl fotograaf Gert Gort voor de fraaie beelden zorgde.

 

Grote meerderheid voor KNKB meerjarenplan
Gepost op: Woensdag 03 december @ 10:01:10 (4539 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Om de verwachte deining in de kaatswereld iets
‘del te bêdzjen’ kreeg de in Ecuador verworven
wereldtitel onevenredig veel aandacht. (Foto: Henk Bootsma).

Saakje Lettinga: Ik herken my sels net yn de tekst!

 

Géjanna Dijkstra: ‘Ophâlde op myn top'
Gepost op: Woensdag 01 oktober @ 11:49:36 (4705 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Zij was degelijk als opslager, moest hard werken om het topniveau te halen. Maar de oogst is voor Géjanna Dijkstra dan ook fantastisch geweest: 683 punten, 164 eerste prijzen, 62 tweede prijzen, 9 keer de Dames-PC winnen en twee keer de damesbond voor Bolsward. (Foto: Henk Bootsma).

 

In memoriam Flip Soolsma 1947-2008
Gepost op: Zaterdag 05 april @ 08:13:42 (10995 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


De op donderdag 3 april overleden Flip Soolsma paarde atletisch vermogen aan een ongekend Bildts temperament. Hij was een soepele allrounder die in 1974, 1979 en 1980 de PC won maar nimmer koning werd. In 1975 werd hij met 53 punten klassementswinnaar en toen hij in 1984 stopte had hij 478 punten verzameld. (Foto: Archief Jan Braaksma sr.)

Flip Soolsma: paarde atletisch vermogen aan een ongekend Bildts temperament.

 

In memoriam Marten van der Leest 1923-2008
Gepost op: Woensdag 12 maart @ 21:11:15 (8899 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Met het overlijden van Marten van der Leest op maandag 10 maart is een ‘grimmyt’ met een ‘Opslag als een stormwind’ verdwenen. Het kanon uit Stiens kaatst van 1945 tot 1957 en weet in die periode driemaal de PC te winnen. Als hij stopt heeft hij 111 finales achter de rug, dertig koningschappen gewonnen en 344 punten rijker.

Marten van der Leest: een ‘grimmyt’ met een ‘Opslag als een stormwind’.

 

In memoriam Rinnie Kuiper 1927-2007
Gepost op: Woensdag 28 november @ 10:44:46 (34500 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Precies zes dagen na zijn tachtigste verjaardag overleed op zondag 25 november 2007 voormalig eersteklas kaatser en icoon van de jaren vijftig: Rinnie Kuiper uit Makkum. Een geweldenaar in het achterperk en gevreesd aan de ‘stuit’. Actief op de Friese kaatsvelden tussen 1950-1965.

De witte pet: het handelsmerk van Rinnie Kuiper!

 

In memoriam ds. Hendrik Dijkstra 1925-2007
Gepost op: Maandag 19 november @ 21:51:35 (47287 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Op tongersdei 15 novimber hat dûmny Hendrik Dijkstra fan Wommels ‘de boarterstún dy’t ierde hjit’ foar altiten ferlitten. Sa seach de keatsdûmny sels tsjin it libben oan en dat is no foarby. (Foto: Henk Bootsma).

Tegearre mei Jehannes Duhoux út Wirdum by it keatsen yn Arum

 

In memoriam Bart Schurer 1924-2007
Gepost op: Maandag 29 oktober @ 11:54:39 (4407 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Oud-PC-commissielid Bart Schurer is zaterdag op 83-jarige leeftijd in Franeker overleden.

Bart Schurer 1924-2007

 

In memoriam Arp Hiemstra 1922-2007
Gepost op: Zondag 14 oktober @ 20:51:13 (6847 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


In Leeuwarden is woensdag 10 oktober 2007 overleden Arp Hiemstra op de leeftijd van 85 jaar.

Arp Hiemstra 1922-2007

 

Afscheid van Lyts OKK: Sierd Zijlstra zat ‘in hiel hoart’ in de stichting
Gepost op: Woensdag 03 oktober @ 22:00:14 (4475 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Melkboer in Leeuwarden in zijn beroepsleven, zijn gehele 76 jaren durende leven al inwoner van Beetgum. Geboren in ‘in keatsnêst’ en de laatste 20 jaren lid van de Stichting Lyts OKK.

Sierd Zijlstra: de motor van Lyts OKK!

 

Kaatsen een inleiding
Gepost op: Woensdag 11 juli @ 11:30:20 (4760 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Sinds enige weken heeft de Friese kaatssport een geheel eigen ‘inleiding’ voor leken en andere belangstellenden.

 

Afscheid Marian Palsma
Gepost op: Woensdag 20 juni @ 14:19:27 (4724 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma
'Mei de holle komme je by it keatsen like fier as mei de hân’. Op It Fliet in Witmarsum hangt Marian Palsma zondag de kaatshandschoen aan de wilgen.

 

Eretekens in opberghok
Gepost op: Woensdag 30 mei @ 18:26:08 (3878 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Wie de deuren van het materialenhok van de Kaatsclub Sneek op het Schuttersveld opent ziet aan de linkerkant een bruine prijzenkast hangen, daarnaast de uiteinden van de ‘kweapeallen’.

 

In memoriam: Feite de Jager 1915-2007
Gepost op: Donderdag 08 maart @ 17:43:55 (4139 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Feite de Jager was jarenlang de oudste nog in leven zijnde PC winnaar.

 

In memoriam Reinder Strikwerda 1930-2006
Gepost op: Woensdag 08 november @ 06:21:45 (4687 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


,,Wat hat dy man?’’, zo vroeg Reinder Strikwerda in 1976 aan collega arts Aebe Haima. Het was op de PC en met ‘dy man’ werd Klaas van Wieren bedoeld.

 

In memoriam Piet Schuil 1935-2006
Gepost op: Woensdag 20 september @ 13:47:13 (4973 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Maandag 18 september 2006 is toch nog plotseling overleden oud-eersteklasser Piet Schuil op de leeftijd van 71 jaar.

 

Tweede uitgave van De Keatsfreon
Gepost op: Donderdag 30 maart @ 08:15:07 (4149 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma
Deze week komt de tweede uitgave uit van het eenmaal per jaar verschijnende De Keatsfreon.

 

In memoriam Jan Monsma 1940-2006
Gepost op: Zaterdag 11 februari @ 19:05:53 (4556 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma
De in Franeker wonende Jan Monsma overleed geheel onverwacht op woensdag 8 februari op de leeftijd van 65 jaar.

 

Lou Seerdenlaan officieel geopend
Gepost op: Woensdag 08 februari @ 12:42:05 (4253 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma
Dat het de eerste paal was die donderdag 2 februari de grond in ging was louter een papieren decorum want het was de 28ste paal die in de grond verdween.

 

Beslist ‘het Lagerhuis’ over toekomst van de kaatssport?
Gepost op: Woensdag 18 januari @ 09:05:29 (4411 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Tulip Inn De Valk in Franeker is vrijdag het podium waar de aanbevelingen van de Commissie Frysk Spul zullen worden besproken en zo mogelijk gedeeltelijk worden aangenomen.

 

In memoriam Hotze Schuil: 29-10-1924 – 25-11-2005
Gepost op: Dinsdag 29 november @ 23:55:22 (4191 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


Vandaag kan het publiek op It Sjûkelân een laatste groet brengen aan de op vrijdag 25 november in zijn slaap overleden kaatser Hotze Schuil. (Foto: Gert Gort).

 

Leendert Ferwerda: Bilkert uit ‘tweestromenland'
Gepost op: Woensdag 23 november @ 13:29:38 (4045 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma
 Leendert Ferwerda: Bilkert uit ‘tweestromenland’

Alweer geruime tijd mag Leendert Ferwerda zich vutter noemen maar dat impliceert allesbehalve eindeloze rust.

 

In memoriam Huite Zijlstra 1928-2005
Gepost op: Vrijdag 15 april @ 14:35:58 (4440 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma
 Huite Zijlstra 1928-2005

Maandag 11 april 2005 is op 76-jarige leeftijd oud-eersteklasser Huite Zijlstra uit Witmarsum overleden.

 

De Keatsfreon in ‘sneins pak stutsen’
Gepost op: Woensdag 06 april @ 08:57:50 (4224 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma
 De Keatsfreon in ‘sneins pak stutsen’

Het sober uitgevoerde, gestencilde blad De Keatsfreon is in een vernieuwd, ‘sneins pak stutsen’.

 

In memoriam Albert Rinia 1931-2005
Gepost op: Zondag 03 april @ 10:36:42 (4591 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma
 Oud-kaatskoning Albert Rinia overleden

Vrijdag 1 april 2005 is plotseling op 74-jarige leeftijd oud-eersteklasser Albert Rinia uit Makkum overleden.

 

In memoriam Jaap Pander 1929-2005
Gepost op: Woensdag 23 februari @ 12:12:56 (5449 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


In het MCL in Leeuwarden is op 12 februari overleden Jaap Pander.

 

Laatbloeier Anne Rinkema moest ‘wrotte’
Gepost op: Donderdag 13 januari @ 17:39:30 (3901 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma
 Laatbloeier Anne Rinkema moest ‘wrotte’

Pake Anne van Sinderen won in een ‘strieminne tiid’ de PC van 1933 met Dooitzen de Bildt en Hans Knol.

 

In memoriam Johannes Dijkstra 1920-2005
Gepost op: Woensdag 12 januari @ 17:27:32 (4158 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma


In Leeuwarden is zaterdag 8 januari 2005 toch nog plotseling overleden Johannes Dijkstra op de leeftijd van 84 jaar.

 

Minne Hovenga: een ‘guodlike’ krachtpatser
Gepost op: Zaterdag 11 december @ 21:01:20 (5355 x gelezen)
Lees meer... |  Afdrukbare Versie 
Rynk Bosma
 Minne Hovenga: een ‘guodlike’ krachtpatser

Een lang, breed bovenlichaam en lange gespierde benen, een kaatser die niet alleen kracht uitstraalde maar het ook bezat: Minne Hovenga, spelend op het hoogste niveau van 1970-1984.

 

Copyright © Acquisitie- en advertentiebureau Boppeslach 2002-2020
Alle rechten, waaronder het auteursrecht, zijn aan Acquisitie- en advertentiebureau Boppeslach voorbehouden.
Gehele of gedeeltelijke overname, plaatsing op andere sites, verveelvoudiging op welke andere wijze dan ook en/of commercieel gebruik van deze informatie is niet toegestaan, tenzij hiervoor uitdrukkelijk schriftelijke toestemming is verleend door Boppeslach of tenzij aan de onderstaande voorwaarden wordt voldaan. Het is, behoudens de terzake wettelijk verankerde rechten, niet toegestaan teksten of beeldmateriaal over te nemen
c.q. te publiceren zonder toestemming van Acquisitie- en advertentiebureau Boppeslach.

Nieuwsberichten, vragen en opmerkingen kunt u richten aan jbraaksma@planet.nl of telefoon 0517 - 39 68 20